Wednesday, October 27, 2021

Click4 Tanintharyi

"ထားဝယ် မုန့်ဟင်းခါး"

မုန့်ဟင်းခါးကို မြန်မာပြည်သူ/သားတိုင်း စားကြ/ကြိုက်ကြပါတယ်။ ဒေသအလိုက် ချက်နည်းအမျိုးမျိုးနဲ့ ချက်လေ့ရှိပြီး ဒေသအမည်လေးတွေကိုအစွဲပြုပြီး မုန့်ဟင်းခါးကို အမည်တပ်ခေါ်လိမ့် ရှိပါတယ်။ထားဝယ်ဒေသမှာတော့ ချက်နည်းနဲ့ ဒေသနာမည်ကို အစွဲပြုပြီး ထားဝယ်မုန့်ဟင်းခါးလို့ ခေါ်ကြပါတယ်။
ထားဝယ်မုန့်ဟင်းခါးဟူသည် ထားဝယ်ရိုးရာ အစားအသောက် တစ်မျိုးပင် ဖြစ်ပါသည်။

ထားဝယ်မုန့်ဟင်းခါးမှာပါဝင်တဲ့ အဓိကအစိတ်အပိုင်းကတော့ ငှက်ပျောပင်ဖြစ်ပါတယ်။ငှက်ပျောပင်ရဲ့အကာနဲ့ချက်တာမျိုးမဟုတ်ပဲ ငှက်ပျောပင်ရဲ့အလယ်အူကိုအဝိုင်းလိုက်ပါးပါးလှီးပြီး ချက်တာဖြစ်ပါတယ်။စပါးလင်၊ ကြက်သွန်ဖြူ/နီ၊ ဂျင်း၊ ငရုတ်သီးမှုန့် စတဲ့အနှစ်တွေကို ဆီများများနဲ့ဆီမွှေးသတ်ရတာ​ကတော့ ထားဝယ်မုန့်ဟင်းခါးရဲ့ အသက်ပါ။ ဟင်းရည်အလေးအရသာအတွက်ကို ငါးပုပ်ခြောက်ပြုတ်ထောင်းကို ထည့်လေ့ရှိပြီး လတ်ဆတ်တဲ့ရိုးရိုးငါးကို ​ပြုတ် အရိုးနွှင်ပြီး ထည့်ရမှာကတော့ မပါမဖြစ်လုပ်ရမှာဖြစ်ပါတယ်။တခြားဒေသက မုန့်ဟင်းခါးတွေနဲ့ မတူတဲ့အချက်ကတော့ ထားဝယ်မုန့်ဟင်းခါးအရည်က သိပ်မသွက်ပဲ ပျစ်ပျစ်လေးနဲ့ အဆီများများ အနှစ်များများ ဖြစ်နေတာပါ။အနှစ်များများရဖို့ ကုလားပဲကို ပြုတ်ပြီး ထောင်းထည့်​ပြီး ချက်လေ့ရှိပါတယ်။

ထားဝယ်ဒေသရဲ့ နေရာအလိုက် ချက်နည်းလည်းကွဲပြားပါလိမ့်မယ်။ တချို့က တညင်ရွက် (ထားဝယ်အခေါ် လန်ဂေါ်ဝပ်)ကို ဆီသတ်ပြီး ပအုန်းရည် (ထားဝယ်အခေါ်- အုန်းရယ်)နဲ့ ကြက်သွန်နီ များများနဲ့ အရည်သွက်သွက် ချက်လေ့ရှိပါတယ်။

ထားဝယ်မုန့်ဟင်းခါးကိုတော့ ဆီထမင်း၊ ကြက်သွန်ကြော်၊ ပဲပြုတ်တို့နဲ့တွဲစားလေ့ရှိပါတယ်။

ဒေသန္တရ ဗဟုသုတ ရရန်နှင့် ရိုးရာယဉ်ကျေးမှု၊ ဓလေ့ထုံးတမ်းများနှင့် သမိုင်းအမွေအနှစ်များကို ဖော်ထုတ်ရန် အလို့ဌာ တင်ပြခြင်းသာ ဖြစ်ပါသည်။ စာရေးဆရာ၊ သမိုင်းသုတေသီများ မဟုတ်သည့် လူငယ်လူရွယ်များမှ ဖော်ထုတ်ရေးသားခြင်းသာ ဖြစ်ပါ၍ အမှားအယွင်းများ ပါဝင်သွားခဲ့ပါက ထောက်ပြပြောဆိုပေးပါရန် ပန်ကြားအပ်ပါသည်။

C4T ၏ Digital Strike တွင် ပါဝင်ရင်း အာဏာရှင်စနစ်ကို အမြစ်ပြတ်တွန်းလှန်ဖို့လည်း နှိုးဆော်ပါရစေ ခင်ဗျာ/ရှင့်...



Photo Crd#


8 comments:

လေတသုန်သုန်တိုက်လျက် မိုးစက်များစိုရွှဲလျက် ကမ္ဘာမြေဟာ လူမသိသူမသိကြွေကျပျက်စီးခဲ့တဲ့ သစ်ရွက်အနွမ်းတို့ကို အုပ်မိုးပွေ့ဖက်တော်မူပါတယ်။ ရှေးဟေ...